perjantai 4. huhtikuuta 2014

Erityisiä perhoja

Olen kerännyt ajan saatossa isoon korkkitauluun perhoja jotka ovat jollain tavalla erityisiä. Yleensä sellainen on perho jolla on saatu hyvin kaloja, tai sitten  vaikka sen vuoksi että sillä on saatu kala jossain tietyssä tilanteessa ja haluan säilyttää sen muiston. Katselin pitkästä aikaa tuota korkkitaulua ja sieltä huutelikin muutama perhomalli, jotka täytyi ehdottomasti ottaa malliksi ja sitoa kesää varten pari kappaletta kumpaakin kalojen kiusaksi. Toinen huutelijoista oli eräänlainen bodattu Red Tag, eli painokoukkuun sidottu erittäin karkea perho. Toinen sitten oli Äänekoskelaisen mestarikalastajan Jouni Nesteen kehittämä Jonte's pupa. Molemmat perhot ovat erittäin helppoja ja nopeita sitoa. Helppoudestaan huolimatta ne ovat erittäin kalastavia malleja sellaisissa tilanteissa joissa vaaditaan "hevii staffii", niinkuin yksi nuori poika aikoinaan Palsankosken rannalla tokaisi.

-Tauluun laitetut perhot olivat omana aikanaan antaneet kamalan määrän kaloja ja perhojen kunto on sen mukainen. Koukkuja on teroiteltu ja väännelty suoriksi monet kerrat, ihme että ovat kestäneet tauluun päätymiseen saakka. Jonte's pupan rungon lateksinauha on ajan kanssa vulkanoitunut yhdeksi kökkäreeksi. 

-Kuvassa muutama lyijyllä valettu painokoukku kokoa 10 ja 8.








Puntti Red Tagin synty omaan rasiaani ajoittuu jonnekin vuosituhannen alkupuolelle ja varmaa muistikuvaa minulla ei ole mistä tuon idean olen ammentanut. Jokin mielikuva takaraivosta löytyy, että jonkun savolaisen kilpakalastajan siiman jatkona tuollainen on kisassa killunut ja siitä sen olen sitten itselleni kopioinut. Savolaisilla onkin sen verran kieroutunut käsitys perhokalastuksesta, että mokomat keksivät alvariinsa kamalan ottavia perhoja, kiitos heille siitä. Monet on reissut missä on tarvittu hieman enemmän painoa pohjan tuntumaan pääsemiseksi ja silloin painavalla Red Tagilla on saatu hienoja kokemuksia. Vaikka heviversio Red Tagista on pyytävä perho, on sillä toinenkin käyttötarkoitus. Sivuperhona sitä käytettäessä sillä saadaan kevyempi päätyperho uimaan aivan pohjan tuntumassa ja koska painoa on rutkasti se vielä toimii ikäänkuin jarruna jolloin tarjoilu kalalle tapahtuu ikäänkuin hidastetusti. On painossa sitten huonojakin puolia, joista pohjaanjäämiset on se kaikkein huonoin. Sitten tuossa kevyt päätyperho, painava sivuperho kombossa tärpin tunteminen on hankalaa, mutta joskus kannattaa pelata herkkyyden kustannuksella ja koittaa edellämainittua yhdistelmää.

Puntti Red Tag.
Koukku: #10-8 kaarevavartinen painokoukku.
Perä: Fl.punainen Super Bright dubbing.
Kierre: Kuparilanka, jos tuntuu että tarvitsee kierteen.
Runko: Peacock Ice Dubbing.
Häkilä: Ruskea kana.

Jonte's pupa on yksi niistä perhoista joka tuli kerrasta rasiaani myös jäädäkseen sinne. Erittäin simppeli, mutta murhaavan tehokas perho virtavesissä. Toimii kaikelle kalalle ja kaikkialla. Ajan saatossa olen tehnyt perhosta monenlaisista versioita huntuineen ja sarvineen, mutta toistaiseksi yksinkertaisen alkuperäisen mallin mukaan tehtyä perhoa ei ole muunnokset päihittäneet. Perhomalli on antanut minulle niin monta hienoa kalaa ajan saatossa, että parhaan kokemuksen valitseminen on vaikeaa. Yksi reissu muistuu erityisen hyvin mieleen, jonka tein aikoinaan Kokkilan Arton kanssa Riekonkoskelle. Iltapäivästä kosken alaosilla alkoi jonkinlainen vesiperhosten kuoriutuminen ja sinä päivänä Jonte's pupaan haksahti pari täysin kirkasta pulleaa taimenta, muiden perhojen pyytäessä tyhjää. Sellaisia kaloja en ole sen koommin onnistunut Saarijärven reitin vesistöistä saamaan, vaikka yritys on ollut kova. Jonte's pupa on yksi niistä perhoista, joka kuuluu ehdottomasti omaan TOP 10 perhon joukkoon!

Koukku: #18-8 kaikki mallit käy.
Painotus: Kaksi kerrosta lyijylankaa ja sopiva tungstenkuula.
Alusrunko: Vihreä silkki tai sidontalanka.
Runko: Läpikuultava lateksinauha, esimerkiksi Nymph Skin.
Eturuumis: Peacock ice Dubbing.

2 kommenttia: